Abbey of Santa Croce

Sassovivo - Foligno (PG)

Post-earthquake damage repair, consolidation and conservative restoration of the cloister (13th century) and the church (18th century). Lighting design for the cloister ambulatory.

Architectural restoration of the Abbey of Santa Croce

The Abbey of Sassovivo is located a few kilometers from Foligno; imposing to the eye, perched on the slopes of Monte Aguzzo, its mass of limestone stands out against the dark holm oak forest that covers the slopes of the surrounding mountains. It is one of the oldest testimonies of the Benedictine presence in the Spoleto Valley. The abbey complex is enclosed in a wall and develops around two courtyards (cloisters) determined by the buildings that have been built over time. The Fabricamus Architecture and Engineering studio carried out post-earthquake damage repair, consolidation and conservative restoration of the cloister (13th century) and the church (18th century).

Consolidation and conservative restoration of the cloister

The interventions focused on conservative restoration, with particular attention to the preservation of the original materials and construction details that narrate the historical events of the 13th century cloister. The conservative restoration and restoration of the original conditions include washing the marble surfaces with attention to the removal of encrustations and guano, without removing the patina accumulated over time on the stone surfaces. Grouting with resins and marble powders, small additions, restorations and the fixing of unsafe parts and mosaics complete the intervention. In general, it was decided to maintain the existing structures as much as possible, with the exception of some twisted columns, replaced in an unspecified period with simplified columns. The element foreign to the original context was removed and replaced with a column identical to the original pre-existing one.

Lighting design for the cloister ambulatory

The project involves the installation of a "hidden" lighting system, invisible during the day. Given the presence of the ambulatory roofs (2003), channeling the system without making it visible was a challenge. However, by placing the ducts over the existing wooden beams, the desired result was achieved. The light fixtures are oriented to generate "indirect" lighting so that the light source is never visible.

Alessio Vissani Photographer, Foligno, PG

Alessio Vissani Photographer, Foligno, PG

 

Do you want more information about this project?

Call us on +39 0742 326257

Or fill out the contact form